Alle speeches Cannabis Tribunaal 2010 in PDF

May 14th, 2010 by admin

Nu beschikbaar: de volledige teksten van alle speeches tijdens het tweede Cannabis Tribunaal.

Inleiding Freek Polak, psychiater, actief voor Stichting DrugsbeleidENCODen VOC:

Citaat:

Freek Polak en presentator Michael Schaap

“Tijdens het kabinet Balkenende IV zouden geen experimenten worden opgezet met regulering van de achterdeur van de coffeeshops. Wel is een intensieve jacht geopend op de wietteelt, wat in feite ook een experiment is met regulering van de achterdeur. Formeel was de wietteelt natuurlijk al crimineel, maar in reactie op de hardere aanpak werd de branche professioneler, en in een verbodseconomie betekent dit dat er meer geweld wordt toegepast. Dit was allang bekend en dus te voorspellen, maar het wordt nu door sommige politici gebruikt als argument om de aanpak nog weer verder te verharden.”

Klik hiervoor volledige tekst Freek Polak in PDF

Speech Gerd Leers, voormalig burgemeester van Maastricht en CDA-coryfee:

Gerd Leers

Citaat:
“Twaalf jaar lang heb ik hier aan de overkant gewerkt als lid van de Tweede Kamer. Twaalf jaar lang meende ook ik dat je de drugsoverlast kon bestrijden door het gebruik te verbieden en de boel keihard aan te pakken. Totdat ik in 2002 burgemeester van Maastricht werd. Ik kwam als het ware onder de Haagse kaasstolp uitgekropen en stond ineens met de poten in de modder. (…) Het is absoluut noodzakelijk dat de EU-regeringen hun krampachtigheid afleggen, accepteren dat cannabis, net als alcohol, deel uit maakt van onze genotmiddelenindustrie. En dat juist het reguleren daarvan leidt tot harm reduction en minder criminaliteit.
We kunnen niet langer voortgaan op de huidige weg. Het moet anders. Dat hebben ook landen als Tsjechië, Spanje, Portugal begrepen. En zelfs Obama lijkt zich te willen gaan ontdoen van de kramp van de zero tolerance. Ik denk dat de tijd rijp is voor een Europa Conferentie: een conferentie van vooral een practische aanpak. Niet een conferentie van moraliseren en politiseren, maar van reguleren en implementeren. ”

Klik hiervoor volledige tekst Gerd Leers in PDF

Inleiding Nicole Maalsté, sociologe, onderzoeker cannabisbranche, auteur van o.m. Polderwiet:

Nicole Maalsté

Citaat:
“Uit allerlei onderzoeken is inmiddels gebleken dat de harde aanpak van de politie de georganiseerde criminelen juist in de kaart heeft gespeeld. De cannabissector is mede onveiliger en crimineler geworden door die harde aanpak. Nu de hennepteelt officieel als nationale dreiging is benoemd, is de kans groot dat deze trend zich verder zal doorzetten.
(…)
Om weer terug te komen op de beginvraag: Is Nederland veiliger geworden door het cannabisverbod? Het antwoord is nee! Nederland is niet veiliger geworden door het cannabisverbod. De cannabiscriminaliteit wordt door het verbod kunstmatig in stand gehouden. Een simpele filosfische optelsom leert ons dat er geen cannabiscriminaliteit is, als er geen cannabisverbod is.”

Klik hiervoor volledige tekst Nicole Maalsté in PDF.

Speech Hans van Duijn, voormalig voorzitter Nederlandse politiebond, actief voor Lesscrime.nlen Law Enforcement Against Prohibition:

Citaat:

V.l.n.r.: Hans van Duijn, Michael Schaap en Nicole Maalsté

“In Nederland, maar ook in andere landen, ook in landen waar de repressie veel hoger is, daar is het verkrijgen van niet toegestane middelen de gewoonste zaak van de wereld. Je hoeft maar met je vingers te knippen, geld neer te leggen, en je hebt het. En als je Leers moet geloven, en het is overigens ook zo: als je het niet wil, zijn er altijd wel lieden die de markt willen uitbreiden en je eraan willen helpen, ongevraagd. Als je dat nou als parlementariër kunt weten, dan is het geen kwestie van dommigheid, dan is het een kwestie van misbruik van wat ik maar even noem de angstgevoelens van het publiek, die je zelf oproept.”

Klik hiervoor volledige tekst Hans van Duijn in PDF.

Slotwoord Dries van Agt, voormalig minister van justitie en minister president, politieke vader van het gedoogbeleid en CDA-coryfee:

Citaat:

Dries van Agt

“Mede in het licht van het feit dat cannabis zo extra in de klem is gehouden al die tijd, zouden we het eindelijk moeten verlossen uit de klauwen van de strafwet, althans voor wat betreft handel ter aanlevering aan coffeeshops of andere nette instituten. (…) Belangrijk is hierbij tevens dat onze zorg om de jongeren beter zou kunnen worden aangepakt. Het is razend moeilijk om georganiseerde voorlichting te geven over iets dat er eigenlijk helemaal niet mag zijn. En dat geldt natuurlijk idem voor kwaliteitscontrole.
Vrienden, ende desespereert niet! Aldus sprak Willem van Oranje naar mijn beste weten en zo moeten wij ook spreken. Want het moge even kil zijn, het seizoen is niet met ons, niet alleen buiten maar ook, als ik het hier allemaal hoor… Maar uiteindelijk zal het inzicht dat zoals wij het graag zien -met niet vergeten: de varianten binnen de kring- een aanmerkelijke wijziging van het huidige systeem onvermijdelijk zal blijken en dus zal gebeuren!”

Klik hiervoor volledige tekst Dries van Agt in PDF.

Alle foto’s © Gonzo media (publicatie alleen na schriftelijke toestemming)