Programma

Het Cannabis Tribunaal bestaat uit een serie hoorzittingen waarin deskundige getuigen met elkaar in debat gaan over het Nederlandse cannabisbeleid. Zij zullen pleiten voor dan wel tegen de opheffing van het cannabisverbod, waarna het publiek de gelegenheid krijgt kritische vragen en opmerkingen te formuleren.

De getuigen zijn afkomstig uit de politiek, wetenschap, politie en justitie, terwijl het publiek voornamelijk bestaat uit burgers die rechtstreeks met het cannabisbeleid te maken hebben.

In het slotdebat krijgen de woordvoerders drugsbeleid van de politieke partijen de kans om het standpunt van hun partij duidelijk te maken. Dit jaar zal van dit debat afhangen welk definitief stemadvies de VOC zal geven aan alle Nederlanders die een einde willen aan het cannabisverbod.

Aan het eind van elke zitting velt een rechtbank, voorgezeten door rechtsfilosoof Hendrik Kaptein van de Universiteit van Leiden, een oordeel over de kwaliteit van de gebruikte argumentatie.

Centrale stelling:

HET VERBOD OP CANNABIS IS SCHADELIJK VOOR DE NEDERLANDSE SAMENLEVING EN MOET ZO SNEL MOGELIJK WORDEN OPGEHEVEN


11.00 – 12.15 uur

Debat 1: MET DE LAARZEN IN DE MODDER

Lokale bestuurlijke problemen als gevolg van het cannabisverbod, burgemeesters versus ministers, op zoek naar een witte achterdeur…

Inleiding: Freek Polak
Getuigen: Gerd Leers en Simon Rozendaal


13.15 – 14.30 uur

Debat 2: CANNABISCRIMINALITEIT, ECHT OF KUNSTMATIG?

Een debat tussen twee ervaringsdeskundigen van politie / justitie over de vraag of Nederland (on)veiliger wordt van het cannabisverbod.

Inleiding: Nicole Maalsté
Getuigen: Hans van Duijn en de Nederlandse staat


15.00 – 17.00 uur

Slotdebat: WELK CANNABISBELEID NA 9 JUNI?

Frans Weisglas, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, leidt het debat, waaraan ook Gerd Leers en Hans van Duijn deel zullen nemen. Na afloop zal Dries van Agt, oud-premier en winnaar van de Cannabis Cultuurprijs 2009, het slotwoord spreken.

Kamerleden: Fred Teeven (VVD), Boris van der Ham (D66), Manja Smits (SP), Jesse Klaver (GroenLinks), Madeleine van Toorenburg (CDA) en Lea Bouwmeester (PvdA)


Het Cannabis Tribunaal wordt live uitgezonden op internet (vanaf 10.00 uur), tevens wordt het filmmateriaal later verwerkt tot een DVD. Klik hier voor meer informatie over de deelnemende sprekers en politici.