Selectie media berichtgeving

May 5th, 2010 by admin

Een aantal media heeft tot nu toe over het tweede Cannabis Tribunaal bericht. Een kort overzicht met links.

Dagblad De Pers: Zakjes wiet in de schappen van Albert Heijn

“Het Nederlandse softdrugsbeleid gaat eindelijk veranderen. De vraag is alleen hoe snel. (…) Oud-burgemeester Gerd Leers van Maastricht, nota bene een CDA-prominent, liet gisteren duidelijk blijken wat hij vindt van ons softdrugsbeleid. Hij zei dat tijdens een discussie van de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC): het Cannabistribunaal, met onderzoekers, politici en anderen uit het veld. Onder wie dus Leers, die als Kamerlid vond dat drugs verboden moesten worden, maar als burgemeester ontdekte dat dat niet werkt. ‘Door te verbieden dwing je de consumptie niet terug. In landen om ons heen ligt het gebruik hoger.’ Cannabisteelt, handel en verkoop moeten worden gereguleerd, vindt Leers. En politici die dat niet erkennen zijn bezig met politiseren en moraliseren, omdat ze niet naar de feiten kijken.”

Klik hiervoor het hele artikel.

NRC Weblog Recht en Bestuur: ‘Maak einde aan cannabisverbod’

“CDA’er Gerd Leers blijft zich afzetten tegen het standpunt dat zijn partij inneemt op het terrein van cannabis. Hij pleit al jarenlang voor legalisering en regulering van softdrugs, terwijl het CDA het liefst alle coffeeshops wil sluiten. Tijdens het Cannabis Tribunaal gisteren in het Haagse café Dudok haalde Leers fel uit naar politiek Den Haag. ‘We blijven te veel hangen in de discussie of cannabis goed of slecht is en of je voor of tegen bent. Daar schieten we geen meter mee op, we moeten ons richten op oplossingen.’”

Klik hiervoor het hele artikel, inclusief lezersreacties

Argos (VPRO / Radio 1): Het gedoogbeleid

“De Nederlandse war on drugs is aan het escaleren. Minister Hirsch Ballin van justitie diende begin april een voorstel in om de oorlog tegen de handel en teelt van wiet verder op te voeren. Iedere betrokkenheid bij grootschalige hennepteelt wordt strafbaar, niet alleen de teler maar ook de elektricien die het licht of de growshop die de installaties aanlegt. Maar aan de voordeur van de ruim 700 coffeeshops kun je gewoon je wiet of hasj bestellen, betalen en meenemen. Hoe staat het met het Nederlandse gedoogbeleid? Wat zijn de perspectieven van de harde lijn die het kabinet voorstaat? Is legalisering wenselijk? Is het ooit haalbaar? In Argos een verslag van het Cannabis Tribunaal dat afgelopen maandag in Den Haag plaatsvond. Met daarin medegrondlegger van het gedoogbeleid oud-premier Dries van Agt, ex-burgemeester van Maastricht Gerd Leers en Hans van Duijn, oud voorzitter van de Politiebond. Aansluitend een debat met Cisca Joldersma van het CDA, Lea Bouwmeester van de PvdA en Henk van de Bunt, hoogleraar criminologie aan de Erasmus universiteit in Rotterdam.”

Klik hierom de uitzending te beluisteren (begint na zo’n drie minuten)

Blikopnieuws.nl: SP: ‘Legaliseren softdrugs een verstandige keus’

“Het Nederlandse drugsbeleid moet op de schop, de verkoop en teelt van softdrugs moet worden gelegaliseerd. Dat bepleitte SP-kandidaat-Kamerlid Michiel van Nispen maandag op het Cannabis Tribunaal in Den Haag. Van Nispen: ‘Het legaliseren van softdrugs heeft veel voordelen. Het is uiteindelijk juist beter voor de volksgezondheid, je kunt gerichter controleren en voorlichting geven en je haalt cannabis uit de criminele sfeer. Het debat over het drugsbeleid kon de afgelopen jaren niet worden gevoerd omdat CDA en PvdA elkaar in de haren vlogen. Dat moet na de verkiezingen van 9 juni direct echt anders.’”

Klik hiervoor het hele artikel

Goedemorgen Nederland (KRO tv):
Oproep: legaliseer zowel soft- als harddrugs

“Een opmerkelijke oproep van de voormalig voorzitter van de Nederlandse politiebond, Hans van Duijn om alle drugs te legaliseren. Tegenstanders van het gedoogbeleid van softdrugs zeggen dat Nederland met dit soepele beleid juist een trekpleister wordt voor drugstoeristen. Hoe is dat te voorkomen? En hij claimt dat door legalisering één derde van de zware criminaliteit in Nederland zal verdwijnen en vertelt waar hij dat op baseert.”

De uitzending is hierte bekijken, klik hiervoor de betreffende webpagina

Edith Ringnalda: Aan de “buis” gekluisterd

Het eerste en meest uitgebreide verslag van het Cannabis Tribunaal tot op heden komt op naam van Edith Ringnalda, schrijfster en weduwe van Simon Vinkenoog. Slechts een paar uur na afloop zette zij de dag op een rijtje op haar weblog Edithringnalda.nl. Citaat:

“Ik herinnerde mij hoe Simon en ik op 1 en 2 december 2008 aan de ‘buis’ gekluisterd zaten te kijken en luisteren naar het eerste Cannabis Tribunaal, zich afspelend in het hol van de leeuw, Nieuwspoort. Was er iets nieuws onder de zon, vroeg ik mij af en ja, dat was er. (…) Op deze Dag van de Persvrijheid deed Van Duijn een klemmend appèl op journalisten: “Stel heel lastige vragen – Het wordt tijd dat de journalistiek zijn taak ook hier vervult. Het roer zal omgaan, het kan niet anders”. En een lange lijst namen volgde van zogenaamde opponenten die allen niet wilden komen uitleggen waarom zij Cannabis wensen te verbieden; van Rouvoet tot Ter Horst. Want zij weten wel beter: er is geen reden voor een verbod; dit beleid werkt averechts, willens en wetens weggegooid geld. Ze moesten zich diep schamen.”

Klik hiervoor de weblog van Edith Ringnalda, een van de tien sprekers tijdens Cannabis Bevrijdingsdag op zaterdag 8 mei in het Westerpark in Amsterdam.

Dichtbij Nederland (NPS radio): interview met Freek Polak

Op 30 april was VOC-er Freek Polak te gast bij het NPS radioprogramma Dichtbij Nederland om te praten over het Cannabis Tribunaal en de waanzin van het verbod.
De uitzending is hierterug te luisteren: scrol naar 18:20 minuten.

Meer…

Cameraploegen van NOVA en Document (NCRV) hebben opnamen gemaakt van het Cannabis Tribunaal 2010, die later zullen worden uitgezonden. In de loop van dit jaar brengt de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod opnieuw een dvd uit met een registratie van het Cannabis Tribunaal.