Sprekers

Voorzitters:

Michael Schaap

Michael Schaap is televisie- en radiomaker voor o.a. de VARA, de VPRO en Mediamatic. Vorig jaar maakte Schaap de documentaire “De Viagraman”, over het taboe en de afhankelijkheid van een blauw pilletje. Hij zal Debat 1 en 2 voorzitten.

Frans Weisglas

Frans Weisglas studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, werkte voor het ministerie van buitenlandse zaken en zat van 1982 tot 2006 voor de VVD in de Tweede Kamer, waar hij de laatste vier jaar de voorzittershamer hanteerde. Dat laatste deed hij ook tijdens het slotdebat van het eerste Cannabis Tribunaal in 2008, en dit jaar eveneens.

Rechter:

Hendrik Kaptein
Hendrik (dr. H.J.R.) Kaptein is verbonden aan de Universiteit van Leiden, waar hij zich bezighoudt met beroepsethiek voor juristen, strafrechtstheorie en juridische argumentatie, ook voor een breder publiek. Daarnaast doet hij allerlei ander bestuurlijk (vrijwilligers)werk en is hij hoofdklokkenluider van de Oude Kerk in Amsterdam.

Sprekers:

Gerd Leers
Gerd Leers was tussen 1990 en 2002 Tweede Kamerlid voor het CDA en van 2002 tot 2010 burgemeester van Maastricht. In deze functie toonde hij zich groot voorstander van gereguleerde wietteelt voor de coffeeshops. In de Volkskrant schreef hij begin dit jaar: “Weten dat het gezonder kan, weten dat het veiliger kan, maar het toch niet doen omdat het slecht uit te leggen is aan ‘de kiezer’; dat is hypocriet. Dat is laf.”

Hans van Duijn

Hans Van Duijn nam in mei 2008 afscheid als voorzitter van de Nederlandse Politiebond. Sindsdien ijvert hij voor een wettelijke regulering van de markt voor cannabis en andere drugs in Nederland, onder andere met de website Lesscrime.nl en als vertegenwoordiger van de Amerikaanse organisatie Law Enforcement Against Prohibition (LEAP).

Dries van Agt
Dries van Agt was hoogleraar strafrecht in Nijmegen toen hij in 1971 gevraagd werd minister van justitie te worden. Onder zijn hoede werd in 1976 de Opiumwet drastisch gewijzigd en kwam het gedoogbeleid voor cannabis tot stand. Van Agt was van 1977 tot 1982 minister-president in drie achtereenvolgende kabinetten. Tegenwoordig is hij onder meer pleitbezorger voor de rechten van het Palestijnse volk. Van Agt zal het slotwoord van het Cannabis Tribunaal 2010 spreken.

Nicole Maalsté
Nicole Maalsté studeerde algemene sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht en onderzoekt al jaren de Nederlandse cannabisbranche. In 1993 publiceerde zij ‘Het kruid, de krant en de kroongetuigen: de geschiedenis van hennep 1950-1970′. Met Michiel Panhuysen schreef zij “Polderwiet” (2007), een boek met verhalen van mensen uit de wereld van de wiet.
Freek Polak
Freek Polak was als psychiater tussen 1994 en 2003 verantwoordelijk voor de drugsafdeling van de GGD in Amsterdam. Thans behoort hij tot de drijvende krachten achter de Stichting Drugsbeleid, de Europese Coalitie voor Rechtvaardig en Effectief Drugsbeleid (ENCOD) en de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC).

Simon Rozendaal
Simon Rozendaal studeerde scheikunde in Delft en werkte vervolgens bij NRC/Handelsblad, waar hij de wetenschapsbijlage opzette. Hij ontving in 1979 de Glaxo-award voor zijn werk en is erelid van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging. Sinds 1986 is Rozendaal wetenschapsredacteur van weekblad Elsevier. Hij presenteerde op televisie wetenschapsprogramma’s en publiceerde een aantal populair-wetenschappelijke boeken.

Deelnemers slotdebat:

Lea Bouwmeester (PvdA)
Lea Bouwmeester studeerde sociaal-juridische dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam. In 2002 werd ze voor de PvdA gekozen in de gemeenteraad van Almere en in 2006 als lid van de Tweede Kamer, waar zij het onderwerp drugs in haar takenpakket heeft. Vorig jaar riep zij VWS-minister Klink op te stoppen met het ‘willekeurig verbieden van genotsmiddelen’.

Manja Smits (SP)
Manja Smits studeerde geschiedenis in Groningen en was voorzitter van de Groningse afdeling van ROOD, de jongerenorganisatie van de SP. In 2007 werd ze gekozen in het landelijk partijbestuur van de SP. Sinds 2008 is Smits Tweede Kamerlid voor de SP. Tijdens het slotdebat vervangt zij Krista van Velzen, die in New York deelneemt aan een VN-conferentie over kernwapens.

Fred Teeven (VVD)

Fred Teeven is woordvoerder van de VVD Tweede Kamerfractie inzake drugs. Voor hij in 2006 in de Tweede Kamer kwam, werkte hij onder andere als officier van justitie te Amsterdam, verantwoordelijk voor de aanpak van de zware georganiseerde criminaliteit. Teeven wil de coffeeshops omvormen tot besloten clubs, met verplichte lidmaatschapspas en verplichte betaling met bankpas.

Boris van der Ham (D66)
Na een afgebroken studie geschiedenis in Amsterdam, studeerde Boris van der Ham in 1998 af op de Toneelacademie in Maastricht. Al op zijn vijftiende werd hij lid van de Jonge Democraten, later was hij vicevoorzitter en voorzitter. Sinds 2002 is hij Kamerlid voor D66, met o.a. drugsbeleid in zijn portefeuille. Van der Ham was een van de sprekers bij de eerste editie van Cannabis Bevrijdingsdag in 2009. Dit jaar presenteerde hij een initiatiefnota over medicinale cannabis.

Jesse Klaver (GroenLinks)
In september 2009 werd Jesse Klaver benoemd tot voorzitter van CNV jongeren. Daarvoor studeerde hij Social Work aan de Brabantse Avans Hogeschool en was hij bestuurslid en voorzitter van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. Op de kandidatenlijst van deze partij voor de Tweede Kamerverkiezingen staat Klaver op de zevende plaats.

Madeleine van Toorenburg (CDA)
Na studies rechten in Utrecht en Europees en internationaal recht in Londen, promoveerde Van Toorenburg in 1998  aan de K.U.B. in de rechtsgeleerdheid. Ze werkte als advocaat, directielid van twee gevangenissen en  locatiemanager van een jeugdinrichting. Bij de vorige verkiezingen stond zij 47e op de kandidatenlijst van het CDA. Nadat een aantal CDA Kamerleden tot het kabinet toetrad, maakte zij op 1 maart 2007  haar entree in het parlement.